Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι η αρωματοθεραπεία


Αρωµατοθεραπεία είναι η µορφή θεραπείας που βασίζεται στη χρήση αιθέριων ελαίων, µε σκοπό τη βελτίωση της σωµατικής και ψυχικής υγείας.

Τα αιθέρια έλαια παράγονται με τη μέθοδο της απόσταξης από τα άνθη, τα φύλλα, τους μίσχους, το ξύλο, τον καρπό και τις ρίζες διάφορων φυτών και βοτάνων και είναι πολύ συμπυκνωμένες και ισχυρά θεραπευτικές ουσίες. Αποτελούνται από µικροµοριακές ενώσεις, γι’ αυτό μέσω του δέρματος ή της εισπνοής, απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισµό, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, και από εκεί διανέμονται στα διάφορα σωματικά συστήματα προσφέροντας τα ευεργετικά τους αποτελέσµατα, τόσο στο υλικό σώμα όσο και στην ψυχή.
Χάρη στις πολυάριθμα συστατικά από τα οποία αποτελούνται,  χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς. 
Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν µια μεγάλη ποικιλία ιδιοτήτων.
Μπορούν να δρουν ως αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά, βακτηριοκτόνα, αντιφλεγμονώδη, επουλωτικά αλλά και ως αποτοξινωτικά, διουρητικά, αντιρυτιδικά, αναζωογονητικά, τονωτικά. Επίσης ως διεγερτικά της  όρεξης, βοηθητικά της εµµήνου ρύσεως, καταπραϋντικά, εξισορροπιστικά

Οι εφαρμογές των αιθέριων ελαίων στο χώρο των καλλυντικών φαίνονται σήμερα να είναι απεριόριστες αφού έχει πλέον αποδειχθεί με κλινικές μελέτες η αποτελεσματικότητα τους στην περιποίηση του δέρματος. Τα αιθέρια έλαια έχουν αντιρυτιδικές ιδιότητες, επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αντιμετωπίζουν την ακμή, θεραπεύουν δερματίτιδες, επουλώνουν τραύματα κλπ.

Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα οφέλη τους στο μυοσκελετικό και κυκλοφορικό σύστημα. Με τη μέθοδο των εντριβών ή του μασάζ,  αντιμετωπίζονται προβλήματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος και κάθε λογής πόνοι, όπως πόνοι μυών, αρθρώσεων και ρευματικών. 

Ο άνθρωπος όμως δεν αποτελείται μόνο από το υλικό σώμα αλλά και από ψυχικό και νοητικό σώμα τα οποία και αυτά νοσούν και διαταράσσονται. Η αρωματοθεραπεία επιδρά σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης μέσω της αίσθησης της όσφρησης και επιφέρει ψυχική ευεξία. ηρεμία,  βελτίωση της διάθεσης, αποβολή του στρες και μεγαλύτερη ευκολία συγκέντρωσης,  Τα αιθέρια έλαια εμπεριέχουν την ζωτική δύναµη, την ενέργεια και την ψυχή του φυτού από το οποίο προέρχονται. Για αυτό και με την  αρωματοθεραπεία πετυχαίνουμε την εναρμόνιση ψυχής, σώµατος και εξωτερικού περιβάλλοντος.  

Η  αρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική θεραπεία γιατί αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν όλον, που αποτελείται από σώμα, πνεύμα και ψυχή.